14 Haziran 2015 Pazar

Beşiktaş Yıldız Parkı Çadır Köşkü / Düğün DJ / DJ Serhat Serdaroğlu




31.05.2015 Pazar Günü Beşiktaş Çadır Köşkü'nde gerçekleştirdiğimiz organizasyonda Beşitaş Yıldız Parkının içinde yer alan nezih bir alan oluşturulmuş. Pembe Köşk Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir. O tarihlerde Çırağan Sarayı'na ait olan koruda,1871 yılında "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir. Beşiktaş - Ortaköy Caddesi üzerinde Yıldız Parkı' na girildiğinde solda yer alan bu köşk. Sultan Abdülaziz tarafından saray bahçesi dekoru olarak Sarkiş Balvan ve kardeşlerine vaptırılmıştır. Köşkün önünde Yıldız Parkı'nın iki büvük havuzundan biri bulunmaktadır.

Set'in başında DJ Serhat Serdaroğlu gece başında kameralarımıza neler yansımış hep beraber bir göz atalım;









  

Tarihçe

Yıldız Parkı içindeki iki tarihi köşkten biridir. O tarihlerde Çırağan Sarayı'na ait olan koruda,1871 yılında "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir.

Beşiktaş - Ortaköy Caddesi üzerinde Yıldız Parkı' na girildiğinde solda yer alan bu köşk. Sultan Abdülaziz tarafından saray bahçesi dekoru olarak Sarkiş Balvan ve kardeşlerine vaptırılmıştır. Köşkün önünde Yıldız Parkı'nın iki büvük havuzundan biri bulunmaktadır.

Koyu kırmızı renkte boyalı olan bu köşk, zemin üzerine tek kat olarak inşa edilmiştir. Köşkün Boğaz'a bakan cephesi üç bölümdür. Cephenin ortasında, önünde dört desteğe oturan bir balkon yer almaktadır. Süslemeli ve yuvarlak kemerli olan balkon kapısının iki yanırıda iki çift pencere bulunmaktadır. Köşkün havuza bakan cephesi iki kollu merdivenli bir girişe sahiptir. Merdivenin iki kolu arasındaki bölümde zemin kata, girişi sağlayan bir kapı açılmıştır. Abdülmecit döneminde Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı olarak Yıldız saraylarında yabancı sanatçıların saray çevrelerinde çalışmaları ve Avrupa mimarisinde meydana gelen gelişmeler duvar resmini etkilemiş ve yağlı boya tekniğinde doğa görünümleri, çiçek, meyve ve av hayvanlarının resimleri yaygınlaşmıştır. Çadır köşkü, Malta köşkü ve Yıldız parkındaki tüm köşklerde bu üslubu görebilirsiniz. Köşklere güzellik kazandırması ve bu mekanların dinlenme, seyir ve av köşkü olduğunu belirlemek amacıyla, tavanlar av hayvanları, sebze meyve ve çiçek figürleriyle süslenmiştir.

Çadır köşkünün üst katında, üç oda, büyük bir salon, tuvalet ve küçük hol vardır. Holden merdivenle bodruma inilir. Bodrumda büyük iki oda, salon, hol, tuvalet mevcuttur. Bodrum katı mutfak olarak kullanılmak amacıyla yapılmıştır. Büyük salonun tavanı salkım çiçeklerle donatılmıştır, köşe ve aralara çiçekten çerçeveler içine ördek, zürafa, gevik, at ve çiçek sepetleri yağlı boya ile resmedilmiştir. Salonun yanındaki iki büyük odanın tavanları da yine salkım çiçeklerle donatılmış olup çiçekler arasına, yani köşe ve kenarlara ördek, deve, inek, koyun, yaban ördeği, keklik ve çiçek sepetleri serpiştirilip dal ve çiçek figürleriyle yağlı boya tavana güzellik kazandırılmıştır. Köşk, süsleme sanatının en ince özelliklerini taşıyan motiflerle süslüdür. İki adet şöminesi, uzun, yüksek, büyük pencere ve kapıları zamanırı mimari özelliklerindendir. Bu mekanlar, Sarav mensuplarının günübirlik gezileri için seyir ve dinlenme yeri olarak kullanılmıştır.


Abdülhamit, Yıldız Sarayı' nı kullanmaya başlayınca , Çadır Köşkü' nün yanından geçen çevre duvarı yükseltilmiştir, daha evvel kapalı tutulan kapılarla geçiş sağlanmıştır. Abdülaziz Suikasti sanıkları, Çadır Köşkü' nün bodrum katında tutulmuştur. Köşk Abdülhamit' in hallinden sonra uzun yıllar kapalı kalmış, 1940 yılında Maliye Bakanlığı'nca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi ve korunun "Yıldız Parkı" olarak adlandırılmasından sonra Çadır Köşkü onarılmış, 1949 -1960 yıllarında Avedis Çakır isimli pastane sahibi tarafından işletilmiştir.


1960 yılında Askeri Darbe yönetiminde. Çadır köşkünde Tanzimat :Vlüzesi" kuruldu.1982 yılında. diğer köşklerle beraber kullanırrı ve işletim hakkı. Turing'e verildi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarırıı Koruma Yüksek Kurulu' nun. 28 Şubat 1995 Tarih ve 378 sayılı ilke kararının "Bakım Maddesine" göre elden geçirildi.1995 Haziran avında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmasıyla restorasyon çalışmalarına hemen başlanmış ve köşk bütünüyle restorasvondan geçirilmiştir.

01.01.1997 itibariyle BELTUR A. Ş. tarafından Kafeterya olarak işletme açılmıştır.














İletişim Bilgileri

Adres : Yıldız Parkı - Beşiktaş / İSTANBUL
Tel : 0212-258-90-20

Ulaşım

Özel Aracınızla

1. Avrupa yakası, Eminönü - Beşiktaş, Sarıyer - Beşiktaş sahil yolunu takip ederek Yıldız parkına ulaşabilirsiniz.
2. Anadolu yakası ulaşmak için; Boğaziçi köprüsünü geçip Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz.

1 yorum :

  1. Thank you for the fascinating check out, its not a subject I usually give much attention too but this caught my attention.
    King Size Male Enhancement
    Interesting approach towards this. Wondering what you think of its implication on society as a whole though? Sometimes people get a little upset with global expansion. I will be back soon and follow up with a response.http://www.healthcaresdiscussion.com/king-size-male-enhancement/

    YanıtlaSil